Ga naar de inhoud

Voor wie?

Deze opleiding is voor diensthoofden of leidinggevenden van OCMW’s en partnerorganisaties die OCMW’s helpen in de begeleiding van nieuwkomers uit derde landen.

Waarom deze opleiding?

Tijdens intervisies of opleidingen horen we vaak hoe professionele hulpverleners verdwalen in de specifieke noden van hun vluchtelingencliënten, ondanks hun grote inzet en werkijver.

Met deze intervisie willen we je op weg helpen om trauma- en cultuursensitiviteit te verankeren binnen jouw organisatie en een mensenrechtenbenadering toe te passen in het dagelijkse werk op alle niveaus. Dit doen we door:

  • inzichten bij te brengen die je kan inzetten en overdragen aan jouw medewerkers
  • praktische en inhoudelijke kapstokken aan te reiken om dagelijkse uitdagingen beter het hoofd te bieden en een efficiëntere werking voor vluchtelingen op te zetten
  • je te boosten om een klankbord te zijn voor jouw medewerkers, zodat zij zich gedragen voelen in hun dienstverlening aan mensen met een verschillende culturele achtergrond
  • ruimte te maken voor jouw concrete noden.

Thema’s die aan bod komen

  1. Rouw en verlies: Een migratieproces zorgt voor heel wat breuken en verliesmomenten. Oog hebben hiervoor laat de maatschappelijk assistent als brugfiguur toe de cliënt te begeleiden in de transitie van loslaten naar herverbinden.
  2. Overlevingsmechanismen en veerkracht: Zowel voor, tijdens als na de vlucht heeft de vluchteling heel wat krachten aangesproken om te overleven. Hoe kan een maatschappelijk assistent diezelfde krachten erkennen om de veerkracht van de cliënt aan te spreken?
  3. Verstorend gedrag ten gevolge van trauma: Agressie of ander uitdagend gedrag is één van de overlevingsmechanismen die hulpverleners vaak doet terugdeinzen. Enerzijds is het belangrijk een veilige ruimte te scheppen om de werkrelatie constructief te houden. Daarnaast is de maatschappelijk assistent de persoon bij uitstek om aan vroegdetectie te doen en goed door te verwijzen.
  4. Belang van taal: Hoe kan je tolken effectief inzetten om de impact van de taalkloof te minimaliseren?

Praktische info

De intervisie duurt een halve dag (9u30-12u30) en zal plaatsvinden in een groep van maximaal tien collega’s.

  • Do 23/5: Hasselt
  • Ma 3/6: Online
  • Do 6/6: Gent

Na afloop krijg je een bundel mee met de belangrijkste theoretische inzichten als praktisch naslagwerk.

Deze opleiding is gratis dankzij de financiële steun van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) en de POD Maatschappelijke Integratie.

Brenda Evers: “Ik ben nu meer bewust van mijn eigen wereldbeeld”

Brenda Evers: “Ik ben nu meer bewust van mijn eigen wereldbeeld”

Tijdens intervisies denken we samen na over verschillende pistes voor de hulpverlening. Het motiveert me om moeilijke dossiers verder aan te pakken.

Lees getuigenis

Inschrijven

Naam*
Mijn profiel*
Adres van de organisatie*
Ik wens deel te nemen aan de intervisie op:*
Blijf je graag op de hoogte van het aanbod van Solentra?

Ontdek ons volledige opleidingsaanbod

Opleidingsagenda

Menu