Hecht netwerk
Wil je Solentra steunen met jouw organisatie of wil je een persoonlijke bijdrage leveren?
Het mobiele vluchtelingenteam
De geestelijke gezondheidszorg structureel uitbouwen voor mensen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond vereist samenwerking.
In Limburg besloten Solentra en CGG Kohesi daarom om hun krachten te bundelen. In 2016 werd het mobiele vluchtelingenteam opgericht.
Personen met een complexe multiproblematiek zitten vaak met diverse vragen bij hun zoektocht naar werk. Via dit project wil Solentra inzetten op het creëren van (arbeids)kansen voor mensen met een vluchtelingen- of migratieachtergrond.
Vluchtelingen lijden vaker aan (complexe) trauma’s, maar vinden moeilijker de weg naar gepaste hulpverlening. Met deze intensieve traumadagbehandeling biedt Solentra een aanbod op maat van jongeren.
Onbehandeld oorlogstrauma en het niet vinden van een plek in de maatschappij kunnen in sommige gevallen bijdragen tot extreem geweld. Als trauma-expert biedt Solentra daarom beleidsondersteuning aan lokale besturen.
Onze online beslishulp helpt hulpverleners om ontwikkelingstrauma sneller te herkennen en cultuursensitief aan te pakken bij kinderen met een vluchtelingenachtergrond.
Dit project bevordert de zelfredzaamheid van nieuwkomers door in te zetten op de preventie en vroegtijdige detectie van psychische problemen, in het bijzonder van trauma. Daarbij wordt uitgegaan van de sterktes en veerkracht van vluchtelingen.
Reguliere zorginstellingen bereiken mensen met een vluchtelingen- of migratieachtergrond onvoldoende door verschillende barrières. Daarom zet Solentra in op (trauma)behandeling voor deze doelgroep en deskundigheidsbevordering van professionele hulpverleners.
Reguliere instellingen bereiken vluchtelingengezinnen en niet-begeleide minderjarigen moeilijk door taalbarrières, het stigma van psychiatrie, een diffuse hulpvraag en een gebrek aan kennis van de noden en ziektebeelden van dit doelpubliek. Door aanklampend en outreachend te werken met de hulpverleners en de doelgroep helpt Solentra de brug te slaan.
Voogden van niet-begeleide minderjarigen worden geconfronteerd met allerlei uitdagingen, zoals taal- en cultuurverschillen, complexe hulpvragen en vermoedens van trauma of andere psychische problemen. Solentra ontwikkelde daarom een e-learning op maat van voogden in het Nederlands en Frans.
OCMW’s en hun partners zijn vaak de eerste hulpverlenende instanties waar vluchtelingen en andere nieuwkomers uit derde landen aankloppen. Met deze opleidingen krijgen hun maatschappelijk werkers en hulpverleners de nodige kennis en tools in handen.
- Born in Belgium Professionals
- ECRE
- Ligant
- Netwerk SaRA
- Perinatale netwerken (Limburg, West-Vlaanderen)
- Platform Kinderen op de Vlucht
- Transform Integrated Community Care
- Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (Taskforce Transculturele Psychiatrie)
- Vluchtelingenwerk Vlaanderen
- Mental Health Europe
Word Solentra-partner
Wil je een structurele samenwerking met ons opzetten? Dat kan. We bekijken graag samen met jou hoe we traumatherapie toegankelijker kunnen maken voor mensen met een vluchtelingenachtergrond.