Ga naar de inhoud

Voor wie?

Dit virtuele rollenspel is voor medewerkers, stagiairs en vrijwilligers van OCMW’s en partnerorganisaties die OCMW’s helpen in de begeleiding van nieuwkomers uit derde landen.

Waarom deze opleiding?

Een migratieproces zorgt voor heel wat breuken in het verhaal van de vluchteling. De breuk met familie en de vertrouwde omgeving betekent echter niet dat de loyaliteiten naar deze personen en contexten niet meer spelen, vaak integendeel.

Door deze (on)zichtbare loyaliteiten te ontdekken en te laten meespelen in je begeleiding, zal deze nauwer aansluiten bij de noden van de jongere. Als brugfiguur kan je op die manier je cliënt zo goed mogelijk begeleiden in de transitie van loslaten naar herverbinden.

In dit virtuele rollenspel krijg je op een interactieve manier de do’s-and-don’ts in de vingers om als hulpverlener rouw- en cultuursensitief aan de slag te gaan met jongvolwassenen. Het rollenspel doorloopt in 15 minuten jouw afspraak met Yusef, die zo dadelijk bij jou binnenkomt. Hoe bereid je je voor en wat kan je zeggen of doen tijdens het gesprek?

Praktische info

Log in of maak een nieuw account aan op Solentra Academy om het rollenspel te volgen. De verdere instructies zijn te vinden op het platform (onder ‘Aanbod’).

Deze opleiding is gratis dankzij de financiële steun van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) en de POD Maatschappelijke Integratie.

  • Virtueel rollenspel
  • OCMW en partners

Ontdek ons volledige opleidingsaanbod

Opleidingsagenda

Menu