Ga naar de inhoud

Ouders als Onderzoekers is een participatief project van Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK), centrum voor Vernieuwing in de Basisvoorzieningen van Jonge Kinderen (VBJK), Inloopteam De Viertorre, De Katrol en Solentra. In dit project engageert een groep ouders zich vrijwillig om onderzoek te doen naar zaken die hen aanbelangen, bezighouden of wakker houden.

Tawasoul: de zoektocht naar connectie

In het kader van het Ouders als Onderzoekers-project dat liep van 2022 tot 2024 in Oostende gingen dertien Arabischsprekende moeders het engagement aan om op onderzoek te gaan naar een thema dat hen bezighield. Ze kozen ervoor om verhalen en ervaringen in kaart te brengen over de zoektocht naar verbondenheid als ‘nieuwkomer’ en moeder van jonge kinderen. In het bijzonder verkenden ze de connectie (Tawasoul in het Arabisch) en communicatie met en op school. Vanuit Solentra werkte psycholoog Hilde Van Durme mee als begeleider tijdens de bijeenkomsten van de moeders, en Moayad Abu Siyam als vaste tolk Engels-Arabisch.

Moayad vertelt over zijn ervaring: “Dit project was een uitdaging voor mij, want in Arabische culturen is het niet gemakkelijk om als man vertrouwen te winnen in een groep met enkel vrouwen. Maar dankzij open communicatie, de goede organisatie en mijn kennis van verschillende Arabische accenten en tradities, lukte het om een veilige sfeer te creëren en een vertrouwensband op te bouwen. Ik ben trots dat de moeders hun ideeën en bekommernissen konden delen in de groep.”

De taalbarrière doorbreken

Een van de conclusies van het project luidt dat het erg waardevol is om met een tolk te werken, omdat dit mensen meer vrijheid geeft om te spreken en vragen te stellen. Het contact met leerkrachten loopt vaak vast op de taalbarrière: communiceren in het Nederlands lukt zolang het gaat over praktische mededelingen of afspraken, maar in gesprek gaan over vragen of zorgen over hun kind is voor velen erg moeilijk. Dit ervaren we ook bij Solentra. Emoties liggen in de moedertaal opgeslagen, en daarom is het belangrijk om mensen in hun taal te woord te staan en aan het woord te laten, zeker wanneer het gaat over trauma. De inzet van tolken leidt tot effciënte en inclusieve communicatie en zorgt ervoor dat mensen beter geholpen kunnen worden.

Meer weten?

Benieuwd welke conclusies en aanbevelingen er nog uit het project naar voren kwamen? De onderzoeksresultaten werden voorgesteld op 3 december in de bibliotheek van Oostende en zijn gebundeld in een mooi verslagboek.

Menu