Ga naar de inhoud

De voorbije jaren ontwikkelde Solentra een virtualrealitybril. Hiermee kunnen cliënten zelfstandig een aanvullende EMDR-sessie doorlopen tussen sessies met de psycholoog in. Zo boeken ze sneller vooruitgang en is een sneller herstel mogelijk.

Bij het opzetten van de VR-bril betreedt de patiënt een virtuele wereld, begeleid door een stem. De applicatie past zich tijdens de sessie aan op de reacties van de cliënt met behulp van intelligente software.

Met de VR-bril kan een EMDR-behandeling ook plaatsvinden tussen afspraken met de psycholoog in, waardoor de frequentie en het aantal behandelingen toeneemt. Na een virtuele sessie is er telkens een nabespreking met de behandelende psycholoog met tolk.

Solentra ontwikkelde de bril in samenwerking met Psylaris, een softwareontwikkelaar met heel wat ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. We zorgden ervoor dat ook alle virtuele sessies cultuursensitief zijn en werkten met veel iconen om de bril ook aan te passen voor laaggeletterde cliënten.

“Rustgevend en duidelijk”

Begin 2022 testten onze Arabische tolken en enkele cliënten de eerste demoversie in het Arabisch. Hun feedback was bijzonder positief. De ‘ruimte’ waarin ze met de VR-bril terechtkwamen, ervoeren ze als rustgevend. De opdrachten die ze kregen, waren duidelijk en gemakkelijk uit te voeren. Ook Sammy Mahdi, toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, kwam op bezoek en testte de bril.

Eind 2023 nam Solentra de eerste VR-brillen in ontvangst in het Arabisch en het Pasjtoe. “Deze gaan we nu samen met onze tolken zin voor zin doornemen. In januari zullen we ze in gebruik nemen in de regio’s Antwerpen en Limburg”, vertelt Catherine Pauwels, klinisch psychologe en regioverantwoordelijke Antwerpen.

“Eerst zullen we de bril samen met de cliënt gebruiken. Daarna kan hij/zij tussen begeleide sessies in bij ons op kantoor terecht om zelfstandig een sessie met de VR-bril te doorlopen.”

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) is een traumabehandeling waarbij de cliënt gevraagd wordt zich traumatische momenten te herinneren. Ook gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen bij dat moment worden opgehaald. Daarom kan EMDR een confronterende therapie zijn.

Op het moment dat het trauma wordt herinnerd, wordt de cliënt echter afgeleid: door een handgebaar van de therapeut of een geluidssignaal. Deze afleiding belast het werkgeheugen, waardoor het gemakkelijker wordt om het trauma telkens met minder emotie op te roepen. Hierdoor krijgt het een plek in de herinnering en verdwijnen fysieke klachten die ermee verband houden.

Menu