Ga naar de inhoud

Charlotte Verhelst werkt als maatschappelijk werker bij het Sociaal Huis in Ingelmunster. Zij volgde de opleiding ‘Hoe behoud je als hulpverlener je veerkracht’.

Als maatschappelijk werker in een lokaal opvanginitiatief werk ik dagelijks met mensen van andere origine. Na enkele jaren tewerkstelling merk ik dat ik soms over mijn grenzen ga wat afstand en nabijheid betreft. Het is niet makkelijk om alle problemen zomaar los te laten op het einde van de werkweek. Ik heb het gevoel dat ik meteen moet klaarstaan, 24/7, om mensen te helpen.

Ook word ik vaak overspoeld door allerlei zaken die ik nog moet doen en door het gevoel dat ik als hulpverlener een “heel belangrijke persoon” ben in het leven van de cliënt. Zeker wanneer zij een beperkt (of geen) netwerk hebben van vrienden en familie.

“Ik leerde om niet alle verantwoordelijkheid bij mezelf te leggen, maar ook de sterke kanten van de cliënt te zoeken.”

De opleiding heeft mij geleerd om niet alle verantwoordelijkheid bij mezelf te leggen, maar ook de sterke kanten van de cliënt te zoeken: hulpbronnen aanspreken, niet alles overnemen en mijn rol als hulpverlener helder houden. Het vraagt tijd om zaken aan te leren aan de cliënt, maar het loont op lange termijn.

Verder deed het me deugd om te kunnen reflecteren over het spanningsveld tussen beleid en praktijk. Als hulpverleners moeten we het overheidsbeleid uitvoeren, maar soms strookt dit niet met de wensen en belangen in de praktijk. Hierover reflecteren gaf me veel bevestiging.

Tot slot was het contact met vrijwilligers tijdens de opleiding zeer nuttig, omdat zij vanuit een andere rol hulp bieden. Het besef dat we opboksen tegen dezelfde problemen en eenzelfde doel nastreven, creëerde een samenhorigheidsgevoel.

Helpdesk voor hulpverleners

Wil je een specifieke casus bespreken met een van onze psychologen? Neem gerust contact op met onze helpdesk op weekdagen.

Menu