Ga naar de inhoud

Ellen Goeleven is adjunct-directeur bij Fedasil in het opvangcentrum van Sint-Truiden, dat 500 asielzoekers opvangt. Ze werkt er al negen jaar. Solentra staat de medewerkers van het centrum bij met advies en intervisies over moeilijke dossiers en biedt gespecialiseerde psychische zorg aan bewoners.

Solentra is in de eerste plaats belangrijk voor de bewoners. Naast de individuele opvolging van de zwaarste dossiers, kunnen wij altijd bij hen terecht voor advies wanneer we ergens mee vastzitten. Dat maakt het makkelijker om moeilijke knopen door te hakken. Solentra vormt vaak ook de sleutel voor het vervolg van de begeleiding.

“Solentra schept een duidelijk kader van de context waarin onze bewoners zich bevinden.”

Minstens even belangrijk is wat Solentra betekent voor onze medewerkers. In de negen jaar die ik bij Fedasil werk, heeft Solentra voor mij een duidelijk kader geschapen van de context van vlucht, verlies en trauma van onze bewoners. In ons centrum is de privacy beperkt. Samenleven met veel anderen is moeilijk en geeft weinig ruimte om trauma te verwerken. Het beter begrijpen van de basiscontext, de weg die onze bewoners hebben afgelegd, hoe ze zich voelen in ons centrum en hoe wij hen moeten benaderen: daar heeft Solentra voor gezorgd.

We willen onze medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen. Solentra kan daar een belangrijke rol in opnemen, bijvoorbeeld via supervisies en opleidingen om onze doelgroep met een zware problematiek goed te begeleiden. Daarom hoop ik dat wij onze samenwerking nog lang kunnen verderzetten.

Helpdesk voor hulpverleners

Wil je een specifieke casus bespreken met een van onze psychologen? Neem gerust contact op met onze helpdesk op weekdagen.

Menu