Ga naar de inhoud

Sander Deronde werkt als sociaal werker met Oekraïense vluchtelingen bij het OCMW in Haacht. Hij volgde de opleidingen ‘Stress en coping bij mensen met een migratieachtergrond’ en ‘Hoe behoud je als hulpverlener je veerkracht’.

Dankzij de opleiding ‘Stress en coping bij mensen met een migratieachtergrond’ kreeg ik meer inzicht in hoe trauma en stress nog heel lang mentaal en fysiek nazinderen bij vluchtelingen en personen met een migratieachtergrond. Dit hoewel ze vaak al maanden tot jaren uit de stresssituatie onttrokken zijn.

De opleiding rond de eigen veerkracht bewaren, bracht me dan weer een aantal handige modellen en tips bij. Hierdoor voel ik dat mijn mentale bandbreedte breder is geworden in vergelijking met enkele maanden daarvoor.

“Werken op basis van ‘need to know’ in plaats van ‘nice to know’ bespaart jou en je cliënt veel pijn nu en in de toekomst.”

Beide opleidingen werden zeer goed gebracht en er was veel ruimte voor de eigen opvattingen en casussen, waardoor de link met de realiteit groot was. Ze verruimden mijn blik op zowel problematieken van de cliënt als van collega’s en mijzelf. Het is nuttig om van andere hulpverleners en sociaal werkers te leren hoe zij omgaan met bepaalde situaties.

Helpdesk voor hulpverleners

Wil je een specifieke casus bespreken met een van onze psychologen? Neem gerust contact op met onze helpdesk op weekdagen.

Menu