Ga naar de inhoud
Periode2023-2025
PlaatsAntwerpen
Met de steun vanOCMW Antwerpen

Voor wie?

Psychologische behandeling van trauma’s bij:

  • volwassenen en niet-begeleide minderjarigen met een vluchtelingenachtergrond die begeleid worden door de stad Antwerpen
  • erkende vluchtelingenkinderen die op een school in Antwerpen zitten.

Dit project biedt eveneens eerstelijnspsychologische ondersteuning voor jongeren in de transitieleeftijd (12−24 jaar).

Ook alle dienst- en hulpverleners van de stad Antwerpen die deze doelgroep begeleiden naar werk, opleiding of integratie komen via dit project in aanmerking voor deskundigheidsbevordering. Medewerkers van stad Antwerpen, Atlas en OKAN kunnen een beroep doen op Solentra’s helpdesk.

Wat?

De stad Antwerpen streeft ernaar om mensen zelfredzamer te maken, te activeren en zij die het moeilijk hebben proactief toe te leiden naar het aanbod in de sociale hulp- en dienstverlening.

Dit project bevordert de zelfredzaamheid van nieuwkomers door in te zetten op de preventie en vroegtijdige detectie van psychische problemen, in het bijzonder van trauma. Daarbij wordt uitgegaan van de sterktes en veerkracht van vluchtelingen.

Om bij te dragen tot een toegankelijker, effectiever en kwalitatiever zorgaanbod voor onze doelgroep zet Solentra in op:

  • (trauma)behandeling en -therapie
  • individuele of groepssessies voor jongeren (12−24 jaar) met emotionele problemen die hun mentaal welzijn beïnvloeden, eventueel als voorbereiding op meer gespecialiseerde behandeling (pre-therapie)
  • deskundigheidsbevordering van professionele hulpverleners en integratiebevorderende actoren die werken met personen met een vluchtelingenachtergrond.

Getuigenis

Cliënt: “Ik heb weer hoop”

Cliënt: “Ik heb weer hoop”

Voordat ik naar Solentra kwam, had ik last van slapeloosheid, nachtmerries en terugkerende gedachten. Bij Solentra heb ik leren omgaan met mijn angst. Ik kan de draad in mijn leven weer oppakken.

Lees getuigenis

Menu