Ga naar de inhoud
Periode2024
PlaatsBrussel (met deelnemers uit heel België)
Met de steun vanUCB Community Health Fund beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Voor wie?

  • Jongeren met een vluchtelingenachtergrond (15-24 jaar) in België: zowel jongeren met gezin als niet-begeleide minderjarigen (NBM)
  • Hulpverleners en begeleiders

Wat?

Vluchtelingen lijden vaker aan (complexe) trauma’s en andere ernstige psychische stoornissen, maar vinden moeilijker de weg naar gepaste hulpverlening. Niet-begeleide minderjarigen vormen een extra kwetsbare groep. Naast de impact van migratie en het feit dat ze niet begeleid zijn, zijn ze in volle ontwikkeling in een bi-culturele en meertalige context.

Met deze intensieve traumadagbehandeling biedt Solentra een aanbod op maat dat zowel preventief als helend werkt en de integratie bevordert. Zo wil Solentra de weerbaarheid van jongeren vergroten en de vicieuze cirkel van onnodige doorverwijzingen doorbreken zodat ze minder vaak uitvallen uit hun behandeling, op werk of op school.

Voor een effectieve traumabehandeling is er een toekomstperspectief nodig en een herstel van het fundamentele vertrouwen in de medemens. Steun-, brug- en andere figuren spelen daarbij een belangrijke rol. Hen willen we in de mate van het mogelijke ook bij de behandeling betrekken.

Concrete activiteiten:

  • Bij intake peilen we naar de noden van iedere jongere en bepalen we op basis daarvan welke themasessies relevant zijn voor hem/haar.
  • Drie maanden lang volgen de jongeren daarna één of twee dagen per week een gespecialiseerde intensieve traumadagbehandeling. Tijdens open groepssessies werken ze rond thema’s die hun veerkracht aanspreken en het gevoel van controle over hun leven versterken. De sessies worden begeleid door een etnopsycholoog of transcultureel psycholoog met tolk en kunnen verschillende interventies bevatten, zoals muzikale of lichaamsgerichte therapie.
  • We mobiliseren ook het netwerk rond de jongeren via community-based consultaties en deskundigheidsbevordering (opleiding, intervisie, helpdesk …)

Menu