Ga naar de inhoud

Benji Jame werkt sinds augustus 2022 als klinisch psycholoog bij Solentra in Limburg en Brussel. Hij heeft een master in de klinische pscyhologie en een master in gender en diversiteit.

Na een stage en eerste werkervaring bij Zorggroep Sint-Kamillus in Bierbeek, kwam Benji bij SOS Kinderdorpen terecht. Daar werkte hij aan projecten voor niet-begeleide minderjarigen en deed zo heel wat relevante kennis op om daarna aan de slag te gaan bij Solentra.

Wat is er uniek aan werken voor Solentra?

We werken met mensen die vaak moeilijk terechtkunnen in de reguliere zorg. Enerzijds komen zij uit een andere culturele context en is er een taalbarrière. Anderzijds hebben zij vaak zware psychische kwetsbaarheden, wat niet voor elke hulpverlener is weggelegd. Ik heb het gevoel dat wij voor hen het verschil kunnen maken.

Een groot deel van de job is je helemaal inleven in de ervaring van iemand anders. Je moet de wereld kunnen zien door de ogen van de persoon die voor je zit.

Wat moet iemand kunnen om jouw job uit te oefenen?

Natuurlijk moet je de nodige kennis hebben van psychologie en de theoretische kaders. Ook kennis van de doelgroep is belangrijk. Het is echter nog belangrijker om die kaders ook weer los te kunnen laten.

Een groot deel van de job is je namelijk helemaal inleven in de ervaring van iemand anders. Je moet de wereld kunnen zien door de ogen van de persoon die voor je zit en je eigen kaders op een goede manier kunnen vertalen.

Wat is het moeilijkste aan jouw job?

We werken rond oorlogs- en migratietrauma, dus hoor je soms verschrikkelijke verhalen. Die moet je kunnen plaatsen en loslaten. Vaak denken mensen dat dat het moeilijkste is aan de job, maar voor mij is het nog moeilijker om te aanvaarden dat ik het leven van die mensen niet altijd volledig kan veranderen.

Onze cliënten leven soms in uitzichtloze situaties en met die uitzichtloosheid moet je als hulpverlener om kunnen. Niet alles ligt binnen je controle. Ik probeer mezelf eraan te herinneren dat luisteren en steun bieden ook al veel waard is.

Welke opleiding en begeleiding krijg je van Solentra?

Het eerste half jaar heb ik intensief meegedraaid in het team in Brussel. Daar zit heel wat kennis en ervaring, waar ik veel van kon afsnoepen. Zo werd ik helemaal ondergedompeld in het unieke werk dat hier gebeurt.

Ik kreeg ook de kans om dossiers te bespreken tijdens intervisies en werd aangemoedigd om relevante literatuur te lezen en de e-learnings van Solentra te volgen. Op die manier was ik snel ingewerkt.

Wat heb je geleerd uit je praktijkervaring bij Solentra?

Wat ik zeker meeneem, is het belang van de community rondom een persoon. De klassieke psychologie denkt vaak vanuit het individu en laat de context wat te veel buiten beschouwing, zeker bij volwassenen.

Bij Solentra heb ik beseft hoe belangrijk het is om die context toch binnen te trekken in de therapieruimte, want vaak ligt een deel van een oplossing binnen de gemeenschap.

Waarom zou je anderen aanraden om voor Solentra te werken?

Het is een heel uitdagende en verrijkende job. Omdat je met zoveel verschillende personen en denkkaders in contact komt, leer je breder denken en realiseer je je dat jouw standpunt maar één van duizenden is.

Het is heel specifiek werk met een specifieke doelgroep. Daar moet je gemotiveerd voor zijn, maar je krijgt het gevoel dat je echt een verschil maakt. Dat vind ik het belangrijkste.

Andere getuigenissen

Angie Nicolas: “Het is een levensschool”

Angie Nicolas: “Het is een levensschool”

Wat ik uniek vind aan werken bij Solentra, is de openheid van geest die de job mij bijbrengt. Werken met mensen uit verschillende landen en culturen daagt me uit om mijn denkkader even opzij te schuiven en oprechte interesse te tonen in de leefwereld van de ander. Het is zoals een levensschool, die me de leert om verder te kijken dan mijn eigen waarden en normen.

Lees getuigenis

Menu